Afgelopen vrijdagavond vond het passieve protest “Justice for Ayden” plaats, ter nagedachtenis aan de 19-jarige Ayden Lanoy, die om het leven kwam tijdens een dodelijke schietpartij met de politie na een achtervolging met de auto. Aan het einde van het protest werd een manifest overhandigd aan de voorzitter van het parlement, mevrouw Gerlien Croes.
Al geruime tijd was aangekondigd dat er een passief protest zou worden georganiseerd onder de slogan “Justice for Ayden”, nadat de jongeman op tragische en onbegrijpelijke wijze om het leven was gekomen.
Het protest begon bij het Gerechtshof van Eerste Aanleg van Aruba en eindigde voor het parlementsgebouw, waar de familie, dierbaren, vrienden en kennissen van Ayden werden ontvangen door de parlementsvoorzitter, de AVP-fractie, en ook Hoofdcommissaris Ramon Arnhem, die aanwezig was in het parlement.
Een teleurstellend feit voor de demonstranten was dat van de 21 parlementsleden slechts drie acte de présence gaven, waaronder alleen de voorzitter van het parlement. Geen enkel ander parlementslid, noch van de MEP-fractie noch van de PPA-fractie, was aanwezig, wat door de demonstranten als een groot gebrek aan solidariteit werd ervaren.
Overhandiging van het manifest
Het manifest, dat werd overhandigd aan de parlementsvoorzitter en Hoofdcommissaris Arnhem, eist gerechtigheid voor Ayden Lanoy en bevat daarnaast voorstellen voor veranderingen binnen het justitiële systeem om herhaling van een dergelijke tragische gebeurtenis te voorkomen. Zowel de parlementsvoorzitter, de hoofdcommissaris als de aanwezige politieagenten tekenden de petitie ter ondersteuning van de voorgestelde wijzigingen in het manifest.
In het manifest wordt benadrukt dat burgers het vertrouwen in de rechtsstaat hebben verloren, en met goede reden. Het document stelt dat de fundamentele principes van de democratische rechtsorde – rechtvaardigheid, transparantie en gelijkheid – zijn geschonden. Daarnaast wordt benadrukt dat er nog steeds cruciale vragen onbeantwoord zijn over de integriteit van het lopende onderzoek naar de verdachten.
Het manifest, gesteund door duizenden ondertekenaars, stelt de volgende eisen aan het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Justitie:
Verplichte bodycams voor alle politieagenten vanaf 1 juli 2025;
Verplichte dashcams in alle politievoertuigen vanaf 1 augustus 2025;
Strenge psychologische tests elke twee jaar voor politieagenten;
Onmiddellijke publicatie van de initialen van verdachten door het Openbaar Ministerie;
Onmiddellijke publicatie van de aanklachten tegen verdachten door het Openbaar Ministerie.
De tragische gebeurtenis
Op zondag 9 februari 2025, in de ochtenduren, vond een schietincident plaats waarbij de 19-jarige A.C. Lanoy door politiekogels werd geraakt en overleed. Dit leidde tot grote emotie en diepe droefheid bij zijn familie en in de gehele gemeenschap.